Se maskinöversättning på 

Spela in presentation med Zoom

 Den här artikeln riktar sig till både Studenter och Personal (Zoom fungerar likadant för båda grupperna) om inget annat sägs i texten.


Zoom har en inspelningsfunktion som är tänkt för att spela in ett möte där allt som sker i mötet blir inspelat och kan visas i efterhand för de som inte kunde närvara.

Men den här funktionen gör det också möjligt att använda Zoom som en inspelningsstudio för andra ändamål, till exempel spela in en presentation/föreläsning med bara dig själv.

Så oavsett om du vill spela in ett möte med andra där du visar en powerpoint eller om du bara vill spela in en presentation för dig själv så kan du gå tillväga på följande sätt:

Se gärna vår film som tar dig igenom det steg-för-steg:

Följande steg går vi igenom i både filmen ovan och på denna sida:

 1. Starta Zoom
 2. Välj var du vill spara inspelningarna
 3. Starta ett nytt tomt möte
 4. Ställ in kamera och mikrofon
 5. Dela din presentation
 6. Spela in (med och utan kamera)
 7. Stoppa inspelningen
 8. Avsluta mötet så inspelningen sparas
 9. Ladda upp filmen till LnuPlay

1. Starta Zoom

Om du inte har installerat Zoom, läs följande artikel. Läs också artikeln om hur du kommer i gång med Zoom.

Starta Zoom på din dator. Om du inte har en genväg på skrivbordet / dockan så är det enklaste att på en Windowsdator klicka på startikonen nere till vänster och skriva Zoom. När programmet hittas dubbelklickar du på det. På en Mac-dator går det snabbast att trycka på KOMMANDO-tangenten och mellanslag. I sökrutan som dyker upp, skriv Zoom. Klicka på programmet när det visas i sökresultatet.

2. Välj var du vill spara inspelningarna

Du kan själv välja en mapp på din dator där dina inspelningar hamnar och som du lätt kommer i håg. Läs början på artikeln om att spela in möten för en närmare beskrivning av hur du gör.

3. Starta ett nytt tomt möte

Du kan förstås spela in från ett möte du bokat med andra, men du kan som sagt starta med ett blankt möte där du är enda deltagaren.

I Zoom, klicka på "Home" och klicka sedan på "New Meeting":

Nu ser du ditt möte med de vanliga möteskontrollerna.

4. Ställ in kamera och mikrofon

Klicka på den lilla pilen bredvid mikrofonen och se till att du har valt rätt mikrofon. Vi rekommenderar att använda ett USB headset snarare än den inbyggda mikrofonen för bättre ljud.

Kontrollera att mikrofonen inte är överstruken (inaktiverad) med ett rött streck. Om den är, klicka på mikrofonikonen en gång för att aktivera den.

Kontrollera sedan på samma sätt att din kamera (om du vill spela in från den också) är aktiverad (ej överkryssad) och att du valt rätt kamera. Du ser dig själv i mötet och då fungerar kameran. Om du har fler än en kamera inkopplad så väljer du rätt kamera via pilen till höger:

5. Dela din presentation

Nu öppnar du det du vill dela och spela in. Starta till exempel din powerpoint presentation, eller öppna ett worddokument, en webbsida eller vad det nu är du vill ha med så du är förberedd.

Du behöver inte starta presentationen än.

Nu är det dags att starta delningen så att det du vill visa hämtas upp av Zoom. Klicka på den gröna knappen "Share" i botten av Zoom-fönstret:

Nu ser du vilka alternativ du har att dela. Förvalt är "Desktop 1" vilket är din huvudskärm på datorn och allt som visas på skärmen. Om du har flera skärmar inkopplade så heter de följdaktligen "Desktop 2" och så vidare. Välj rätt skärm. Du kan också välja att dela bara ett enda öppet fönster på datorn och allt som visas i det fönstret. Till exempel din Powerpoint presentation:

 1.  Om du vill spela in ljud som förekommer i din presentation (utöver din mikrofon), till exempel en film eller ett ljudklipp så bockar du i den lilla rutan "Share Computer Sound". Då spelas datorns ljud in.
 2. Om din presentation innehåller en video som spelas upp, bocka även för "Optimize Screen Share for video clip". Då spelas filmen upp mjukare (kvaliteten kan bli något lägre men du slipper hackig film).

Om du vill dela (och spela in från) bara en del av din skärm så kan du göra det. 

 1. Klicka på fliken "Advanced" längst upp 
 2. och välj  "Portion of Screen". 
 3. Klicka sedan på "Share".

Nu ser du en grön ruta på din skärm. Den rutan kan du placera fritt och storleksförändra genom att dra i nedre högra hörnet.

Det som syns inuti den gröna rutan är det som kommer att delas med andra (och spelas in). Allt utanför förblir dolt för betraktaren.

Välj vad det är du vill dela/spela in från.

6. Spela in (med och utan kamera)

När du är klar att spela in och har satt igång delningen så startar du din presentation. Under tiden som du delar så har du tillgång till Zooms kontroller längst upp. Dessa kontroller kommer inte med på inspelningen, utan du ser dem bara under tiden som du spelar in/delar.

Klicka på knappen "More" och välj "Record" så startar din inspelning.

När inspelningen väl är i gång så kan du nu välja om du vill spela in din webbkamera eller inte och växla mellan de lägena under tiden som du spelar in. Det här är en finess som du inte kan åstadkomma via Kaltura Capture.

Du kan till exempel stänga av din kamera efter att du presenterat vad du ska prata om (genom att klicka en gång på kamera symbolen) och sedan slå på den igen när du vill synas i bild för att kanske summera något.

7. Stoppa inspelningen

Om du vill ta en paus, klicka på "More" och välj "Pause Recording". När du vill fortsätta, klicka igen på "More" välj "Resume Recording":

När du är nöjd med din inspelning så går du upp till More igen och väljer "Stop Recording".

Nu har inspelningen stoppats och du kan avsluta delningen genom att klicka på den röda knappen "Stop Share".

8. Avsluta mötet så inspelningen sparas

Inspelningen väntar nu på att mötet ska avslutas. Därefter påbörjas en konvertering till en filmfil som du kan ladda upp till LnuPlay eller spara på något ställe.

Gå ner till botten av Zoom-fönstret och klicka på den röda länken "End Meeting". Välj sedan "End meeting for all".

När mötet stängts så får du upp en statusruta som visar hur konverteringen av filmen pågår. Om du har bråttom i väg så måste du inte vänta på den här konverteringen (den kan ta en stund om du har en lång inspelning). Du kan istället välja att stänga rutan och avbryta:

Klicka på Quit om du vill avbryta konverteringen för tillfället:

Inspelningen ligger nu på din dator i mappen där inspelningar sparas. Du kan närsom helst dubbelklicka på den för att göra om konverteringen till en film.

  Tips: Om du har spelat in på en annan dator, till exempel i ett klassrum, så kan du kopiera inspelningsfilerna som ligger i mappen och ta med dig dem hem till din egna dator. Använd en USB-sticka eller kopiera över dem till din hemkatalog.


Dubbelklicka på Zoom-filen när du vill konvertera:

När konverteringen är klar har det blivit en filmfil i stället med filändelsen .mp4. Det är denna fil du sedan laddar upp till LnuPlay eller använder på annat sätt.

9. Ladda upp filmen till LnuPlay

Slutligen så kan du alltså ladda upp den till LnuPlay för användning i till exempel ett kursrum i Mymoodle eller på något annat sätt (om du är personal).

För mer information om detta, se följande artiklar:

12603Visningar
48
© ComAround Scandinavia AB 2000 - 2021 Med ensamrätt

Hjälpte den här artikeln dig?