Starta ett zoom-möte och bjud in

Den här artikeln riktar sig till både Studenter och Personal (Zoom fungerar likadant för båda grupperna) om inget annat sägs i texten.

Det finns tre olika sätt att starta ett möte med Zoom oavsett om du är student eller personal.

1. Starta ett direktmöte via Zoom-programmet
  2. Starta ett direktmöte via https://lnu-se.zoom.us
  3. Skapa en schemalagd inbjudan via Outlooks kalender/Google Calendar eller Zoom-programmet

Starta ett direktmöte via Zoom-programmet

Starta programmet Zoom på din dator eller mobila enhet.

Klicka på knappen "New Meeting" för att direkt starta ett möte. Klicka på den lilla pilen till höger för fler alternativ:

Du kan välja att starta med videokameran på eller av. Du kan välja att använda ditt fasta mötes-ID (annars slumpas det fram ett ID) och kan även kopiera Mötes-ID eller en hel mötesinbjudan om du vill klistra in det i ett eget brev till någon.

När mötet startar

Du kommer direkt in i ditt privata mötesrum och kan nu bjuda in gäster. Klicka på knappen Participants och i deltagarlistans botten, klicka på Invite:

Välj om du vill bjuda in via ett e-brev eller kontakter inom Lnu.

Ni kan vara upp till 300 deltagare samtidigt i ditt möte.

Bjud in via e-brev (Invite by Email)

1. Klicka på den e-posttjänst du vill använda. Genom att välja Default Email så startar ditt vanliga e-postprogram i datorn och ett e-brev skapas automatiskt med länkar till ditt möte. Du kan ändra det du vill innan du skickar brevet till utvalda deltagare i världen (personerna måste inte finnas inom Lnu).
  2. Du kan också kopiera själva inbjudan och själv klistra in den i ett e-brev eller som text i ett dokument. Du kan också kopiera URL om du bara vill kopiera adressen till mötet utan övrig text.

Bjuda in via kontakter (Invite by Contacts)

I sökfältet kan du skriva namn på personal eller studenter och klicka på namnet när det dyker upp, eller klicka direkt i namnlistan. Lägg till alla du vill bjuda in och klicka sedan på Invite.

Via länken Zoom Rooms kan du även bjuda in fysiska Zoom-utrustade mötesrum på Lnu.

För att du ska kunna hitta personer i listan så måste de ha loggat in på https://lnu-se.zoom.us minst en gång.

Du kan bjuda in deltagare från hela världen. De behöver inte vara anslutna till Lnu och behöver inget konto.
Läs den här artikeln (och dela gärna) hur det är att vara deltagare som gäst: Att vara utomstående gäst i ett Zoom-möte

Starta ett direktmöte via lnu-se.zoom.us (webbsidan)

Gå till https://lnu-se.zoom.us och klicka på Host

Logga in med din vanliga inloggning i rutan som dyker upp.

Du kommer till en webbsida som försöker starta Zoom-programmet på din dator eller mobila enhet. Tillåt programmet att starta:

Om inget händer så kan du klicka på länken Download & run Zoom vilket startar installationen av programmet så du kan öppna mötet.

När mötet har öppnats i Zoom så bjuder du in deltagare på samma sätt som visas i Starta ett direktmöte via Zoom-programmet här ovan.

OBS! När du skapat ett direktmöte på det här sättet så har du öppnat en session som är kopplad till länken. Den här sessionen är öppen tills du stänger den. När du lämnar ett möte så kan du välja mellan "Leave meeting" och "End meeting for all". Om du väljer End Meeting så stängs mötessessionen av och alla deltagare kastas ut. Länken till ditt rum fungerar inte längre.
Leave Meeting innebär att bara du lämnar mötet och de andra kan fortsätta (under förutsättning att inställningen "Enable Join before Host" är påslagen). Din mötessession hålls alltså öppen. Det här kan vara bra att tänka på om du vill testa ditt rum innan mötet. Klicka då ALDRIG End Meeting.

Skapa en schemalagd inbjudan via Outlooks kalender eller Zoom-programmet

Om du installerar ett litet plugin till din Outlook-klient på datorn så kan du schemalägga och bjuda in till Zoom-möten direkt från kalendern i Zoom.

Läs hur du installerar och skapar möten i Outlook på Zooms sidor: https://support.zoom.us/hc/en-us/articles/200881399-How-To-Use-the-Microsoft-Outlook-Plugin

Läs även hur du bättre integrerar din kalender med Zoom så att möten skapade i Outlook / Google Calendar dyker upp i Zoom.