Svaren på den här sidan gäller för både Studenter och Personal om inget annat anges!
Om du behöver hjälp med Zoom så finns stöd både inom och utanför Linnéuniversitetet. Till att börja med, så klart, dessa artiklar på serviceportalen.
Nej, bara den som startar mötet måste ha ett betalt konto hos Zoom. Deltagarna behöver varken logga in eller ha ett konto (i normalfallet). Även personer utanför LNU kan alltså vara med på ett möte som du arrangerar via Zooms klient på en dator eller bärbar enhet i Mac OS, Windows, iOS och Android. För den som inte kan (eller vill) installera Zooms klient så går det också att ansluta till möten via en vanlig webbläsare.
Externkonton (som ges till gästföreläsare eller liknande) fungerar precis som vanliga personalkonton. De får alltså också möjlighet att logga in med sitt externkonto och ges samma rättigheter som övrig personal. Det måste dock vara ett lnu-konto. Andra e-postadresser fungerar inte att logga in på vår domän med.
Du kan ha hur många möten som helst inbokade men kan bara starta ett möte åt gången.
Du kan ha (schemalägga) hur långa möten du vill.
Ditt Zoom-konto stödjer upp till 300 samtida deltagare. Om du (endast personal) har behov av fler än så, kontakta Utbildningsmiljö för diskussion.
Webbinarium är en tjänst som Zoom erbjuder där uppemot 10000 deltagare kan vara med. Ett webbinarium skiljer sig från ett vanligt Zoom-möte och erbjuder olika verktyg för att moderera chattar och liknande. Deltagarna kan (i normalfallet) inte använda sin kamera och mikrofon utan bara titta och lyssna samt ställa frågor via en chatt.
Linnéuniversitetet har 5 st webbinarielicenser för 500 deltagare. Dessa kan lånas ut till personal på Linnéuniversitetet vid behov och du kontaktar i så fall Linnémöten på kommunikationsavdelningen för att boka. För den som har behov av egen licens tillkommer en kostnad från drygt 40 kr/mån (avtal på minst ett år i taget) och uppåt beroende på storlek. Se aktuell prislista här: https://wiki.sunet.se/pages/viewpage.action?pageId=57934092
Beställs av chef (eller person med rätt att köpa in) via utbildningsmiljo@lnu.se
Ja, du kan ge andra rätten att boka in (schemalägga) möten i ditt namn. Personen blir också automatiskt medvärd (Co-host) på dina möten.
Logga in på https://lnu-se.zoom.us och klicka på Settings och sedan på Other.
Bläddra ner till avsnittet Schedule Privilege i slutet.
Lägg till en eller flera personer genom att klicka på +-tecknet och fylla i e-postadressen. OBS att personen måste vara personal!
Mer information om att ge tillåtelse: https://support.zoom.us/hc/en-us/articles/201362803-Scheduling-Privilege#setuser
Mer information om att schemalägga åt någon annan: https://support.zoom.us/hc/en-us/articles/201362803-Scheduling-Privilege#schedulefor
Om ditt möte innehåller känslig information, och du är tvungen att hålla mötet via e-möte, så rekommenderar vi att du slår på kryptering. Kryptering är inte påslaget som standard (då det påverkar möten på lite olika sätt). Kontakta Utbildningsmiljö om du har behov av att kryptera dina möten.
Krypteringen sker med TLS 1.2 med Advanced Encryption Standard (AES) 256-bit algoritm.
Vi har publicerat lite tips om hur du säkrar upp mötet och förhindrar att obehöriga kommer in.
Problemet med e-mötesprogram är att de är designade för tal och använder ofta en eko-släckningsfunktion för att reagera på tal och ta bort oljud i bakgrunden. Men det går att fixa till det hjälpligt i Zoom och vår kollega Ida Qvarnström har gjort en guide med flera tips kring hur du kan musicera på distans. Läs guiden som PDF nedan:
Uppdatering: Zoom har gjort förbättringar på ljudsidan och stödjer nu High Fidelity Audio. Läs mer här: https://support.zoom.us/hc/en-us/articles/360048388632-New-Updates-for-September-1-2020
Här finns en lista över USB mikrofoner som har direkt stöd: https://support.zoom.us/hc/en-us/articles/360026690212-Supported-USB-HID-devices-for-the-Zoom-desktop-client