Se maskinöversättning på 

Zoom - FAQ

Vanliga frågor om Zoom


Svaren på den här sidan gäller för både Studenter och Personal om inget annat anges!


Var hittar jag mer hjälp om Zoom?

Om du behöver hjälp med Zoom så finns stöd både inom och utanför Linnéuniversitetet. Till att börja med, så klart, dessa artiklar på serviceportalen.

Behöver deltagarna ha konto hos Zoom?

Nej, bara den som startar mötet måste ha ett betalt konto hos Zoom. Deltagarna behöver varken logga in eller ha ett konto (i normalfallet). Även personer utanför LNU kan alltså vara med på ett möte som du arrangerar via Zooms klient på en dator eller bärbar enhet i Mac OS, Windows, iOS och Android. För den som inte kan (eller vill) installera Zooms klient så går det också att ansluta till möten via en vanlig webbläsare.

Hur fungerar det med externkonton?

Externkonton (som ges till gästföreläsare eller liknande) fungerar precis som vanliga personalkonton. De får alltså också möjlighet att logga in med sitt externkonto och ges samma rättigheter som övrig personal. Det måste dock vara ett lnu-konto. Andra e-postadresser fungerar inte att logga in på vår domän med.

Hur många möten kan jag ha i min lista?

Du kan ha hur många möten som helst inbokade men kan bara starta ett möte åt gången.

Hur långa möten kan jag hålla?

Du kan ha (schemalägga) hur långa möten du vill. 

Hur många kan vara med på mina möten?

Ditt Zoom-konto stödjer upp till 300 samtida deltagare. Om du (endast personal) har behov av fler än så, kontakta Utbildningsmiljö för diskussion.

Kan jag söka upp och lägga till alla på Lnu?

I Zoom kan alla studenter lägga till och bjuda in andra studenter. Personal på Lnu kan lägga till och bjuda in både personal och studenter. Om du som student har behov att ha en personal i din "lista" bör du alltså kontakta personen i fråga och be att den blir "vän" med dig i Zoom.

Jag har hört talas om webbinarier. Kan jag ha det?

Webbinarium är en tjänst som Zoom erbjuder där uppemot 10000 deltagare kan vara med. Den här tjänsten är inte tillgänglig för studenter dock (annat än via ett privat konto hos Zoom mot betalning). 

Ett webbinarium skiljer sig från ett vanligt Zoom-möte och erbjuder olika verktyg för att moderera chattar och liknande. Deltagarna kan (i normalfallet) inte använda sin kamera och mikrofon utan bara titta och lyssna samt ställa frågor via en chatt.

Linnéuniversitetet har 5 st webbinarielicenser för 500 deltagare. Dessa kan lånas ut till personal på Linnéuniversitetet vid behov och du kontaktar i så fall Linnémöten på kommunikationsavdelningen för att boka. För den som har behov av egen licens tillkommer en kostnad från drygt 40 kr/mån (avtal på minst ett år i taget) och uppåt beroende på storlek. Se aktuell prislista här: https://wiki.sunet.se/pages/viewpage.action?pageId=57934092

Beställs av chef (eller person med rätt att köpa in) via utbildningsmiljo@lnu.se

Kan någon annan schemalägga möten åt mig?

Ja, du kan ge andra rätten att boka in (schemalägga) möten i ditt namn. Personen blir också automatiskt medvärd (Co-host) på dina möten.

 Logga in på https://lnu-se.zoom.us och klicka på Settings och sedan på Other.

Bläddra ner till avsnittet Schedule Privilege i slutet.

Lägg till en eller flera personer genom att klicka på +-tecknet och fylla i e-postadressen. OBS att personen måste vara personal!

Mer information om att ge tillåtelse: https://support.zoom.us/hc/en-us/articles/201362803-Scheduling-Privilege#setuser

Mer information om att schemalägga åt någon annan: https://support.zoom.us/hc/en-us/articles/201362803-Scheduling-Privilege#schedulefor

Kan jag skydda möten med känslig information på något sätt?

Alla möten är i normalfallet krypterade med så kallad AES kryptering som sker på servernivå. Om ditt möte innehåller känslig information, och du är tvungen att hålla mötet via e-möte, så rekommenderar vi att du slår på End-To-End (E2EE) kryptering i dina inställningar. E2EE-Kryptering är inte påslaget som standard (då det påverkar möten på lite olika sätt). Läs mer här: https://support.zoom.us/hc/en-us/articles/360048660871-End-to-end-E2EE-encryption-for-meetings

OBS att E2EE begränsar mötet. Bland annat fungerar inte följande:

  • join before host
  • Breakout Rooms
  • polling
  • cloud recording 
  • live transcription

I normala fall sker krypteringen med TLS 1.2 med Advanced Encryption Standard (AES) 256-bit algoritm.

Hur kan jag göra mitt möte säkert?

Vi har publicerat lite tips om hur du säkrar upp mötet och förhindrar att obehöriga kommer in.


Går det att använda Zoom för musicerande?

Problemet med e-mötesprogram är att de är designade för tal och använder ofta en eko-släckningsfunktion för att reagera på tal och ta bort oljud i bakgrunden. Men det går att fixa till det hjälpligt i Zoom och vår kollega Ida Qvarnström har gjort en guide med flera tips kring hur du kan musicera på distans. Läs guiden som PDF nedan:

Guide musik via zoom etc.pdf

Uppdatering: Zoom har gjort förbättringar på ljudsidan och stödjer nu High Fidelity Audio. Läs mer här: https://support.zoom.us/hc/en-us/articles/360048388632-New-Updates-for-September-1-2020

Här finns en lista över USB mikrofoner som har direkt stöd: https://support.zoom.us/hc/en-us/articles/360026690212-Supported-USB-HID-devices-for-the-Zoom-desktop-client

2933Visningar
8
© ComAround Scandinavia AB 2000 - 2021 Med ensamrätt

Hjälpte den här artikeln dig?