Se maskinöversättning på 

Alternativ för inspelning

Du måste inte använda Kaltura Capture för att spela in dig själv eller din skärm. Det finns andra alternativ som ibland kan ge bättre kvalitet.

Vi har här delat upp det i två delar, en för Windows och en för Mac-datorer och vi tipsar om både gratis och betalprogram. På mobila enheter så hänvisas du helt till alternativa program eftersom Kaltura Capture inte finns till mobila plattformar. Känner du till andra enkla knep så tar vi tacksamt emot tips: utbildningsmiljo@lnu.se

Om du har ChromeBook: Tyvärr är det värre med skärminspelning på ChromeBooks eftersom de inte tillåter 3:e partsprogram att installeras. Du är hänvisad till plugins till webbläsaren Chrome. Gör en sökning efter screen recorder, screen casting, screen capture eller liknande på https://chrome.google.com/webstore/category/extensions

Camtasia

Ett riktigt användbart program som finns för både Windows och Mac är Camtasia. Spelar du in mycket instruktionsvideos och vill kunna redigera dem på ett bättre sätt så rekommenderar vi att du investerar i det här programmet. Det har en lite högre tröskel än Kaltura Capture, men möjligheterna är mycket större. Kontakta din IKT-pedagog eller licensansvarig på IT-avdelningen för mer information.

Läs mer och se vad det kan göra hos https://www.techsmith.com/video-editor.html Där finns även en testversion att ladda ner som du kan lösa upp med licensnyckel i efterhand.

Alternativ för inspelning på Windowsdator

 Varning: Om man gör en sökning efter "record your screen/desktop" så får man lätt hundratals träffar. Var noggrann med att aldrig ladda ner program från andra webbplatser än tillverkarens egna. Det finns gott om "fulsajter" därute som kan leverera virusinfekterade filer.

Spela in via Zoom

Zoom är inte bara ett mötesverktyg, du kan även använda det för att spela in en presentation på din datorskärm på ett fiffigt sätt.

Läs mer om hur du gör för att spela in med Zoom.

Spela in via Powerpoint

Om du har nyare version av PowerPoint (version 2013 eller senare) så kan du använda Powerpoint för att spela in din datorskärm. Den färdiga filmen kan sedan antingen bakas in på en PPT slide eller sparas som en separat mediafil som du sedan laddar upp till play.lnu.se eller Mymoodle.  Läs mer om hur du laddar upp färdiga filmer.

Se instruktioner på Microsofts egna supportsida: https://support.office.com/sv-se/article/spela-in-skärmen-i-powerpoint-0b4c3f65-534c-4cf1-9c59-402b6e9d79d0

Spela in via inbyggda Game

Det finns en inbyggd funktion i WIndows 10 för att spela in vad som händer i ett öppet datorprogram på skärmen. Den är egentligen gjord för de som spelar datorspel och vill spela in sina framgångar och dela på YouTube, men det går utmärkt att spela in andra datorprogram också och spara det hela som en filmfil på datorn som man sedan kan ladda upp till play.lnu.se eller Mymoodle. Läs mer om hur du laddar upp färdiga filmer. OBS: Den här funktionen kan vara avaktiverad på personaldatorer!

Lär dig hur du gör på Pc för Allas hemsida: https://pcforalla.idg.se/2.1054/1.651304/busenkla-knepet-later-dig-spela-in-skarmen--direkt-i-windows-10/sida/2/steg-for-steg-spela-in-det-du-ser-pa-skarmen

Spela in via programmet VLC

VLC är ett smidigt verktyg som är llite av en schweizisk fickkniv för media. En sak du kan göra med det är att spela in skärmen. VLC borde vara installerat på din personaldator redan, men annars finns det åtkomligt från Software Center.

Lär dig hur du gör på Pc för allas hemsida: https://pcforalla.idg.se/2.1054/1.687714/spela-in-skarm-screen-capture-vlc

Övriga programvaror

Det finns som sagt en uppsjö av program för att spela in din skärm. Här är några exempel som kan hittas efter lite sökningar. OBS att detta är programvaror som du själv installerar och får ta ansvar för på egen hand. Använd tillverkarnas support och sök hjälp på nätet.

Se till exempel följande webbsidor som listar program: https://global.techradar.com/sv-se/news/basta-gratisprogrammen-for-skarminspelningar, https://teilo.se/spela-in-skarmen/


Alternativ för inspelning på Macdator

Spela in via Zoom

Zoom är inte bara ett mötesverktyg, du kan även använda det för att spela in en presentation på din datorskärm på ett fiffigt sätt.

Läs mer om hur du gör för att spela in med Zoom.


Spela in via QuickTime

Om du har en Mac så har du också det klassiska medieprogrammet QuickTime installerat på din dator. Med hjälp av QuickTime kan du göra ljud, video och skärminspelningar (även av en inkopplad iPad eller iPhone). Du kan även trimma och klippa i din inspelning efteråt. För bättre redigering så rekommenderas att använda dig av iMovie som är Apples egna gratisprogram för videoredigering.

Den enda nackdelen med QuickTime är att du inte kan spela in från din kamera och din skärm samtidigt. Däremot så kan du spela in både ljud och bild samtidigt.

Starta programmet QuickTime Player (tips: tryck KOMMANDO + mellanslag så får du upp en sökruta. Börja skriv Quicktime player. När du ser rätt resultat i sökningen, klicka på den).

Gå till Arkiv och välj vad du vill spela in:

Ny filminspelning

Ny filminspelning gör att du spelar in från en kamera. Ett kamerafönster öppnar sig och det du ser i fönstret spelas in. Bredvid den röda inspelningsknappen finns en liten pil. Klicka på den för att fälla ut alternativ:

Här väljer du källa för video och ljud (vilken mikrofon). Vi rekommenderar ett bra USB headset för ljudet.

Som du ser i bilden ovan så kan du låta en annan enhet vara "kameran" vilket gör att du faktiskt kan spela in skärmen på en kopplad AppleTV, iPhone eller iPad. Här känner systemet av att det finns en Apple TV i närheten och jag har kopplat in min iPhone via USB-kabel till datorn. Välj vad du vill använda som kamera och klicka på den röda knappen för att börja inspelningen.

När du är klar, klicka på samma knapp som nu är en grå fyrkant för att stoppa inspelningen:

Du ser nu din färdiga inspelning och kan spela upp den. Om du vill putsa början eller slutet av din inspelning, gå till menyn Redigera och välj Putsa (genväg: KOMMANDO+T):

För att putsa så drar du i de gula handtagen till höger och vänster. Dra dem mot mitten. Det som finns inuti den gula inramningen sparas och det som hamnar utanför putsas bort. När du är nöjd, klicka på knappen "Putsa".

Spara din film via Arkiv -> Spara

Den sparade filmen kan nu laddas upp till play.lnu.se eller via  mymoodle. Läs mer om hur du laddar upp färdiga filmer.

Filmen kan även redigeras med hjälp av andra redigeringsprogram som iMovie.

Ny skärminspelning

Med det här alternativet så spelar du in vad som sker på din datorskärm. Du kan välja att spela in hela skärmen eller bara en avgränsad del av den. Ett inspelningsfönster öppnar sig med en röd knapp för att påbörja inspelning. Klicka på den lilla pilen till höger om knappen:

Här väljer du vilken mikrofon du vill använda om du vill ha med din röst (du kan inte spela in din webbkamera samtidigt). Det finns också ett alternativ för att markera var du klickar på skärmen (visa musklick i inspelningen) vilket kan vara användbart om du vill visa var du klickar i en instruktionsfilm. Klicka på den röda knappen för att starta inspelningen:

Du ser nu texten ovan. Om du vill spela in hela din datorskärm och allt som syns på den, bara klicka i rutan. Om du vill spela in en del av skärmen så klickar+drar du en ruta över skärmen. Rutan kan du sedan storleksändra och flytta på din skärm. Det som syns inuti rutan är det som spelas in. När du är nöjd med storlek/placering, klicka på knappen i mitten.

Inspelningen börjar. När du är klar klickar du på den lilla stoppknappen i menyraden (om programmet QuickTime är aktivt):

Den färdiga filmen visas nu och du kan granska den. Om du valde att visa musklick i inspelningen så kommer du se en ring runt muspekaren vid de tillfällen du klickade i skärmen.

Trimma början och slut om du vill (se kapitlet ovan) och spara din film (Arkiv - Spara).

Ny ljudinspelning

Det är exakt samma princip med ljudinspelning som med filminspelning ovan. Den enda skillnaden är att du förstås inte gör några val för kamera. Välj däremot en bra mikrofon.

Spela in via programmet VLC

VLC är ett smidigt verktyg som är llite av en schweizisk fickkniv för media. En sak du kan göra med det är att spela in skärmen. VLC borde vara installerat på din personaldator redan, men annars finns det åtkomligt från Self Service.

Lär dig hur du gör på Pc för allas hemsida: https://pcforalla.idg.se/2.1054/1.687714/spela-in-skarm-screen-capture-vlc

3926Visningar
1
© ComAround Scandinavia AB 2000 - 2021 Med ensamrätt

Hjälpte den här artikeln dig?