Kategorier /Guider/FAQ / MyMoodle lärplattform / Får du felet "Error writing to database"?
Se maskinöversättning på 

Får du felet "Error writing to database"?

Får du följande felmeddelande när du försöker skicka in din text i Mymoodle?

Det här felet är känt och orsakas nästan uteslutande av att du försöker klistra in text som du kopierat från någon annan källa, eller att du använder dig av emojis från en bärbar enhet. Någonstans i texten så finns det tecken/kod som inte är tillåten. Formaterad text innehåller alltid HTML-kod i bakgrunden som du inte ser, men det är den koden som gör att du ser texten som fetstil, rubriker, emojis m.m.

Vet du med dig att det finns något "ovanligt" i texten, t ex emojis, så testa med att ta bort det först.

När Mymoodle försöker spara din text så skrivs koden som utgör din text in i en databastabell. För att den inte ska "krascha" så är det vissa tecken som inte får finnas med och då får man felmeddelandet.

Det finns dock 3 lösningar på problemet (i fallande skala):

Tvätta texten med "Klistra in från Word"

I verktygsraden ovanför textfältet finns det en knapp som heter "klistra in från Word". Klicka på den:

Då öppnar sig en ruta där du klistrar in din text. Klicka sedan på "Uppdatera" så placeras din text "tvättad" och klar. Det vill säga att onödig kod i bakgrunden har tagits bort, men vanliga saker som fetstil, rubriker m.m. behålls:

Tvätta bort all formateringskod

Om det inte fungerar med "Klistra in från word" så kan du ta det ett steg till. Klicka på knappen "Ta bort formatering":

En textruta öppnar sig även här och du klistrar in din text där. Klicka på "Uppdatera" så placeras din text i textfältet men nu utan någon som helst formatering. Använd formateringsverktygen för att lägga på rubriker, fetstil, kursiverat.

Undersök HTML-koden

Om inget av det ovan fungerar så kan man slutligen studera den bakomliggande koden för att se om något verkar konstigt. Kopiera in texten i textfältet enligt en av metoderna ovan, Klicka sedan på knappen "Redigera HTML-koden":

Nu ser du HTML-koden i bakgrunden. Leta efter avvikelser. Det illustreras ofta genom att något helt plötsligt ser annorlunda ut, t ex fetstilat. I exemplet nedan har bokstaven "i" tydligen någon märklig kodning som gör att den ser annorlunda ut (inget annat är kursiverat och fetstilat i HTML-koden). Ta bort tecknet så fungerar det igen:

Problemet med emojis

Om du använder mobiltelefon/padda för att skriva så kanske du försökt lägga in emojis från enhetens inbyggda system. Då ser det ut så här i textfältet:

Om du klickar på HTML-knappen så ser det ut så här i koden:

Emojisarna borde synas som HTML-kod eller som kortkoden :-). Att de syns som bilder direkt i HTML-koden innebär att de kommer att generera fel. Ta bort emojisarna och använd i stället MyMoodles inbyggda knapp i redigeraren för att infoga smajlisar. Då blir det rätt:

400Visningar
0
© ComAround Scandinavia AB 2000 - 2021 Med ensamrätt

Hjälpte den här artikeln dig?