Se maskinöversättning på 

Använd väntrum (Waiting room) i dina möten

  OBS: Efter den 19 juli, 2020, kommer Zoom kräva att du har antingen Waiting Room eller lösenkodsskydd på dina möten. Om inget finns kommer Waiting Room att aktiveras per automatik.


Genom att använda ett väntrum (eller Lobby) i samband med ditt schemalagda möte eller seminarium så kan du själv bestämma när (och vilka) du släpper in i mötet.

Så här kan det se ut för en deltagare som klickat på en möteslänk och hamnar i väntrummet:

Rubriken på sidan och beskrivningen i botten kan du själv designa. Du kan också ladda upp en liten miniatyrbild eller logga.

Här är en film där vi går igenom stegen i den här artikeln.

Ställ in väntrummet för dina möten

För att du ska kunna välja att ha väntrum i dina möten (valfritt per möte) så behöver du först aktivera det.

Gå till  https://lnu-se.zoom.us och logga in via knappen Sign in och sedan använda din vanliga inloggning.

Klicka på "Settings" till vänster och sedan på Security. Bläddra ner på sidan tills du hittar Waiting Room:

Aktivera väntrummet genom att klicka på väljaren till höger. Välj sedan vilka som ska placeras i väntrummet. Alla (All participants) eller bara de som inte tillhör Lnu (Users not in your account). Detta rekommenderas att välja så slipper Lnu-deltagare att hamna i väntrummet (även studenter).

Du kan också bygga vidare på detta genom att välja det tredje alternativet "Users who are not in your account and not part of the allowed domains". Sedan kan du ställa in en lista över tillåtna domäner (dvs deltagare från kända arbetsplatser som har ett Zoom-konto där) och de kommer inte att hamna i väntrummet. Välj det tredje alternativet och klicka sedan på "Edit Allowed List":

Skriv ner kända e-postdomäner i rutan separerade med kommatecken. Till exempel om dina deltagare ofta kommer från Göteborg och Kristianstad så kommer deras e-postmeddelanden förmodligen att vara i stil med: förnamn.efternamen@gu.se, eller användarnamn@student.gu.se om de är studenter. För att täcka båda fallen skriver vi domänen (gu.se) två gånger med komma mellan dem. En med ett jokertecken (*) som visas på bilden. Separera varje domän med ett komma.

OBS: För att slippa hamna i väntrummet som deltagare från Lnu (eller godkända domäner) så måste personen vara inloggad i Zoom (annars vet ju inte systemet vem det är). 

Ställ också in vilka som ska tillåtas släppa in deltagare som väntar i väntrummet. Du kan, om du vill, låta alla som kommit in i mötet göra det åt dig.

Nu är funktionen aktiv och du kan välja att slå av den om du vill under ett möte eller när du schemalägger ett nytt möte.

Designa ditt väntrum

Om du vill ändra texten i väntrummet, klicka på den lilla pennan "Customize the title, logo and description" längst ned.

Du kan ändra rubriken, ladda upp en bild och ändra beskrivningen. Klicka på den lilla pennan vid vart och ett av sakerna och gör dina ändringar. Klicka på den blå bocken för att spara ändringen. Krysset för att återställa till standard.

Stäng inställningarna med Close.

Att schemalägga ett möte med väntrum (eller inte)

När du schemalägger ett nytt möte, oavsett varifrån du gör det, så har du inställningen "Enable Waiting Room" i mötesinställningarna. Den är nu automatiskt påslagen men du kan välja att stänga av den (men då måste du ha lösenkod på mötet i stället efter 19 juli 2020).

Via Zooms app:

Du hittar den under "Advanced Options" i botten:

Via webbsidan lnu-se.zoom.us

Under "Meeting Options":

Via Outlooks plugin:

Under "Advanced Options"

Att använda väntrummet

Under mötet ser du som värd vilka som väntar i väntrummet och kan släppa in dem. Klicka på "Participants" så du ser deltagarlistan:


När det dyker upp deltagare i ditt väntrum så tänds det också upp en skylt vid knappen för Participants:

Här kan du klicka på "See waiting room" så öppnas deltagarlistan och väntrummets lista:


Överst ser du vilka som just nu väntar i väntrummet. Klicka på knappen "Admit" för att släppa in personen. Du kan också släppa in alla på en gång genom att klicka på "Admit all". 

Klicka på "Remove" för att stänga ute dem från mötet.


Skicka meddelande till väntrummet

Om du vill så kan du skicka ett meddelande till alla som väntar i väntrummet (till exempel om du inte riktigt är klar ännu). Det kan du göra genom att klicka på "Message" i väntrumslistan, eller genom att klicka på chattknappen:


I chatten, välj att chatta med "Everyone (in Waiting Room)" och skriv ditt meddelande:

Slå Enter på tangentbordet så skickas det till väntrummet. De som är i väntrummet kan inte svara på chatten, bara läsa.


Aktivera väntrummet under ett möte

Du kan när som helst aktivera väntrummet, även om du inte gjort det innan mötet börjar. Klicka på knappen "Security" i mötespanelen och välj "Enable Waiting Room".


335Visningar
1
© ComAround Scandinavia AB 2000 - 2020 Med ensamrätt