Se maskinöversättning på 

Office 365 (Personal) - FAQ

Vad är Office 365?

Office 365 är Microsofts senaste version av Office som vi valt som standard på Linnéuniversitetet. Så länge du kan ansluta till Internet kan du ansluta till de filer och personer du behöver för att kunna arbeta.

Hur får jag tillgång till Office 365?

Det finns två olika sätt att använda Office 365.

 • Installera Office 365 lokalt på din dator via Self Service eller Software Center.

 • Använd Office online genom att gå till https://www.office.com. Du loggar in med ditt användarnamn@lnu.se och ditt lösenord.


Hur Installerar jag Office 365?

Se till att din Office 365-licens är aktiverad innan du påbörjar installationen. Klicka på Aktivera/kontrollera ditt Microsoft 365 konto när du har loggat in på Mitt konto.

Innan du startar installationen av Office 365 stäng alla Office-program inklusive Outlook. Se till att ha gott om tid då installationen kan ta en stund. När installationen är klar loggar du in med ditt användarnamn@lnu.se och ditt lösenord.

Observera att när du installerar Office 365 på din dator så uppdateras dina befintliga Office program du har installerade. Du har möjlighet att installera Office 365 på 5 enheter.

 • På en personaldator - Windows
  Gå till Software Center och klicka på ikonen för Office 365. Installationen tar en stund så se till att ha god tid på dig när du kör igång installationen. När installationen är klar gör du en omstart av datorn. Vid omstarten uppdateras bland annat ikonerna i aktivitetsfältet. Installationsbeskrivning av Office 365 för Windows

 • På en personaldator - Mac?
  Gå till Self Service och klicka på ikonen för Microsoft Office 365. Installationen tar en stund så se till att ha god tid på dig när du kör igång.
  Installationsbeskrivning för Office 365 på Mac

 • På en mobil enhet?
  På en mobil enhet behöver du installera Office 365 apparna en och en. Det finns ingen installation för hela Office 365. Du går till Google Play butik respektive App Store för att installera respektive app.
  Du kan läsa mer om hur du installerar apparna på Microsofts supportsidor.

Vilka program får vi tillgång till när vi installerar Office 365?

 • Microsoft Office – Uppgraderade versioner av Word, Excel, Powerpoint, Outlook som installeras lokalt på din PC/Mac.

 • Microsoft Office Online – Du får möjlighet att använda Onlineversionerna av Office-applikationerna direkt i din webbläsare. Undantaget är Outlook som inte kan användas via Office Online i dagsläget. Du loggar in med användarnamn@lnu.se och ditt lösenord.

 • OneDrive – En molnlagringstjänst där du kan lagra dina filer och komma åt dem var du än befinner dig så länge som du har en internetuppkoppling. Det är viktigt att tänka på att information med sekretess inte får lagras här utan ska lagras på mina filer (S: och P:) som vanligt. Läs mer om OneDrive i våra guider här på Serviceportalen.

 • Microsoft Teams – Ett kommunikationsverktyg där du bland annat kan chatta, ha videomöten, ringa telefonsamtal och dela filer.
  I Teams kan du spara dokument och information för till exempel olika projekt och grupper på ett ställe. Du har möjlighet att använda appar så som Planner, Whiteboard, OneDrive och OneNote i dina olika Team.
  Du kan lära dig mer om Teams i våra guider om Teams här på Serviceportalen.

 • Planner – Enklare projektplaneringsverktyg som kan användas i Teams eller i Office Online. Läs mer i guiden om Planner.

 • Forms – Enklare formulär- och enkätverktyg som kan användas i Teams eller i Office Online. Läs mer i guiden om Forms.

 • Whiteboard – Elektronisk anslagstavla som kan delas med övriga teammedlemmar.

 • OneNote – En digital anteckningsbok där du kan skriva små anteckningar, göra teckningar, spela in ljudfiler och ladda upp bilder.

 • Skype för företag – Ny version av Skype för företag som används för chatt- och videomöten. Vid ny- och ominstallation av datorer kommer Skype inte att installeras. Finns behov så finns det möjlighet att installera Skype via Software Center respektive Self Service. Teams kommer framöver att ersätta Skype för företag.

Vad är fördelarna med att gå över till Office 365?

 • I Office 365 får du ta del av uppdateringar och nya funktioner i respektive applikation direkt.

 • Office 365 fungerar på alla dina enheter (max 5 enheter). Om du lagrar dina dokument i OneDrive kommer du åt dem på alla dina enheter oberoende av var du befinner dig så länge som du har anslutning till internet.

Kan jag installera endast Teams och behålla äldre version av Office? Till exempel Office 2016?

Ja du kan installera endast Teams om du av någon anledning behöver behålla Office 2016 men vi rekommenderar att du installerar hela Office 365. Se guide om hur du installerar Teams

Varför ska jag logga in och hur gör jag?

Du loggar in för att till exempel komma åt och dela dina dokument i OneDrive och för att använda Teams.

 • På din dator
  Du loggar in med ditt användarnamn@lnu.se och ditt lösenord.

 • I Office Online
  Gå till www.office.com och logga in med ditt användarnamn@lnu.se och ditt lösenord.

 • På en mobil enhet
  Öppna appen och välj Logga in. Fyll i ditt användarnamn@lnu.se och ditt lösenord.

För att logga ut eller logga in med ett annat konto klickar du på din ikon-bild längst upp till höger och väljer logga ut eller logga in med annat konto.

Eller går du till Arkiv och sedan till Konto. Under Användarinformation väljer du Logga ut eller Byt konto.

Hur delar jag ett dokument från en Office 365 app som till exempel Word och Excel?

För att dela ett dokument med andra personer klickar du på ikonen Dela uppe till höger i menyfliksfältet.

Observera att om du inte vill att personen du delar dokumentet med ska kunna redigera i dokumentet behöver du ändra detta genom att klicka på Alla som har länken kan redigera och ta bort bocken i rutan för Tillåt redigering. Då kan den du delar dokumentet med endast läsa dokumentet.
Word import image

Kan jag använda Autospara i till exempel Word?

Ja du kan använda Autospara men det fungerar olika beroende på var du sparar dit dokument.

Dokument som sparas i OneDrive har Autospara inställt som standard. Det betyder att om du sparat ditt dokument på OneDrive så kommer det att uppdateras när du skriver i det.

Dokument som du sparar lokalt har inte Autospara inställt som standard. För att välja att dokumentet autosparas måste du aktivera det genom att dra punkten vid Spara automatiskt längst upp i Word till högerläget så aktiveras Autospara. Detta måste du göra för varje dokument du vill autospara när du sparar på din dator eller på P:, S: eller Box. 

Word import image


Hur fungerar det att använda Lnu:s grundmall och mallpaket för Office 365?

Lnu:s grundmall och mallpaket fungerar som i tidigare versioner när man installerar Office 365 lokalt på sin dator. De fungerar inte om man använder Office Online.

Jag har sett att det finns fler appar i Office 365 än de som är listade här ovan. Kan jag använda även dessa?

Just nu är det apparna som finns listade ovan som är det som Linnéuniversitet tillhandahåller. Har du önskemål om att kunna använda någon annan app så kan du kontakta IT-support så tittar vi på vilka möjligheter som finns just nu.

Visio och Projekt har försvunnit efter installationen av Office 365. Hur får jag tillbaka dem?

Under installationen av Office 365 så avinstalleras Visio och Projekt. Kontakta IT-support om du behöver tillgång till Visio och Projekt.

Hur många olika enheter får jag som anställd installera Office 365 på?

Som anställd har du möjlighet att installera Office 365 på upp till 5 enheter.

Vilken version av Office installeras som standard på nya datorer (PC och Mac)?

Från och med 22 juni 2020 kommer Office 365 installeras som standard på nya datorer (både PC och Mac)

Jag kommer inte in på Outlook efter installationen av Office 365. Vad ska jag göra?

Om du har problem med att använda t ex Outlook efter installationen behöver du aktivera Office 365. Det gör du genom att klicka på "Activate" och sedan sedan skriva in ditt användarnamn@lnu.se i rutan för e-post och ditt lösenord till ditt personalkonto. Om du fortfarande har problem efter aktivering behöver du starta om din dator. 

Var kan jag läsa mer om Office 365?

Via länkarna nedan kan du läsa mer om funktioner i Office 365 under respektive app.

3859Visningar
11
© ComAround Scandinavia AB 2000 - 2021 Med ensamrätt

Hjälpte den här artikeln dig?