Se maskinöversättning på 

Använd läsvy på webbsidor

Om du vill öka läsbarheten när du surfar så finns det ett antal knep att ta till. Den här artikeln tar upp hur du använder en så kallad läsvy när du vill fokusera på längre text.

Öppna i en läsvy

Läsvy är en funktion i moderna webbläsare där allt utom huvudtexten skalas bort. Kvar blir en bokliknande sida som är lätt att läsa. Perfekt när du vill fokusera på texten och få den mer ihoptryckt än vad som är fallet på webbsidan.

Så här kan det se ut (exempel från Firefox)

Hur du aktiverar detta skiljer sig åt mellan webbläsare och kan i bland även kräva att installera ett tillägg till webbläsaren (Chrome).

Firefox

I Firefox, klicka på den lilla läsikonen i adressfältet:

Klicka på den igen när du vill återgå till normalläget.

Safari

I Safari klickar du på läsvyikonen till vänster i adressfältet.

Klicka på den igen för att återgå till normalläget.

Microsoft Edge

I Edge kan du klicka på knappen "Avancerad läsare" i adressfältet (endast vissa sidor), eller markera all text du vill läsa och sedan högerklicka på den. Välj "Öppna i avancerad läsare".


Chrome

Det finns ett tillägg som är värt att installera. Det heter "Mercury Reader" och du kan söka efter det i Chrome Web store (https://chrome.google.com/webstore/category/extensions) Installera det och efteråt kan du klicka på den lilla "raket" symbolen till höger om adressfältet:

674Visningar
0
© ComAround Scandinavia AB 2000 - 2021 Med ensamrätt

Hjälpte den här artikeln dig?