LnuPlay för studenter - starta här

Som student har du tillgång till vårt mediesystem, LnuPlay via lärplattformen MyMoodle. Via det kan du spela in, ladda upp och hantera mediefiler för användning i dina kursrum på lärplattformen.

Om du har behov att sprida filmer utanför lärplattformen så hänvisar vi till andra medietjänster, till exempel YouTube där du som student har konto klart via din studentinloggning.

Vår medietjänst är alltså inte ett ställe för privat bruk utan kopplat direkt till dina studier på Linnéuniversitetet.

warning

Tänk på upphovsrätten

Observera att du givetvis lyder under de upphovrättsliga lagarna vad gäller innehåll du laddar upp i vår medietjänst. Det innebär att du endast får ladda upp material som du äger rätten att använda. Mer information om upphovsrätt och media kan du hitta på våra medarbetarsidor.

Olika sätt du kan använda media på via LnuPlay

Här följer en lista över vad du kan göra med länkar till olika guider som beskriver hur du gör.

Använda andra inspelningssätt och medietyper

Givetvis måste du inte använda Kaltura Capture för att spela in, det är bara ett erbjudande. Du kan spela in media via valfritt datorprogram, via din mobila enhet, eller på andra sätt. En film/ljudfil som du skapat kan du sedan enkelt ladda upp manuellt till vårt system för användning i ditt kursrum.

Vilket program du ska använda för att spela in är alltså valfritt och det finns en uppsjö av olika alternativ till både Mac och Windows. Några exempel har vi listat på den här sidan.

Läs den här guiden om hur du laddar upp din inspelning från datorn efteråt.

Om du spelar in med din mobila enhet så har vi en guide för hur du gör för att ladda upp den till LnuPlay via MyMoodle.

Använda video från andra resurser

Du kan naturligtvis bädda in och länka till video från andra resurser inom MyMoodle, till exempel i ett diskussionsinlägg. I vanliga fall är det bara att hämta delningslänken från YouTube, Vimeo eller andra tjänster och klistra in den som en länk i MyMoodle. De flesta länkar översätts till att visa videon i din text efter att du har sparat.

Vi har en kort artikel om hur du använder en typisk YouTube-länk här

Begräsningar för studenter

Flera av våra guider tar upp saker som bara är tillgängliga för personal. Oftast står det tydligt markerat i guidens titel (Personal) eller markerat på olika sätt i själva guiden.

Här är en lista över funktioner som inte är tillgängliga för studenter:

• Skapa kanaler
  • Skapa spellistor
  • Hantera din media via play.lnu.se
  • Publicera i kategorier/kanaler
  • Dela ut media via delningslänk
  • Dela ut media via inbäddningskod (embed)
  • Direktsändning (Live)