LnuPlay för personal

LnuPlay är samlingsnamnet för hela vår medietjänst. Du som personal har tillgång till två vägar in i systemet, dels via vår medieportal play.lnu.se och dels via MyMoodle (Min media).

Oavsett om du går via play.lnu.se (och loggar in där) eller går till Min media inuti MyMoodle så ser du samma medieinnehåll. Du ser alla dina filmer och ljudklipp som du laddat upp på båda ställena, det är alltså inte två olika system utan bara två olika sätt att se och arbeta med samma filmer/ljudklipp.

Det du laddar upp via MyMoodle lagras alltså inte inuti MyMoodle utan hamnar på våra medieservrar i Danmark. Däremot så kan du direkt komma åt filmerna inuti MyMoodle och använda dem i dina kursrum.

Så här är det uppbyggt

1. Du spelar in via Kaltura Capture eller annat program. Sedan laddar du upp filmen till LnuPlay
  2. Filmen lagras och konverteras till olika visningskvaliteteter på servern i Köpenhamn.
  3. Du loggar in på play.lnu.se eller på MyMoodle och går till "Min media" där filmen ligger och kan användas.

Finns det någon skillnad mellan play.lnu.se och Min media i MyMoodle?

Skillnaden är egentligen bara den att du som personal kan göra mer från play.lnu.se än från MyMoodle. Till exempel publicera dina filmer, hämta delningslänkar och annat som är spärrat inifrån MyMoodle.

Det finns också en spärr i MyMoodle som gör att filmer som du använt i ett kursrum inte längre kan ändras eller tas bort inifrån Min media där. Om du däremot går till play.lnu.se så kan du fritt ändra i dina filmer oavsett hur de använts. Anledningen till denna skillnad är att förhindra att studentinlämningar ändras efter att de lämnats in för betygssättning i MyMoodle. Studenter har inga möjligheter att komma åt sina filmer via play.lnu.se utan de är hänvisade till att arbeta med sin media via MyMoodle.

Kom igång med media

Det finns ett stort antal artiklar i serviceportalen om hur du arbetar med media. Här har vi samlat ihop de viktigaste baserat på vad du vill göra, och i vilken ordning du bör läsa dem.

announcement För att se och bläddra bland alla artiklar, gå till startsidan för LnuPlay på serviceportalen.

1. Spela in något2. Ladda upp inspelat material3. Redigera och ändra4. Publicera och visa
Installera Kaltura CaptureLadda upp från Kaltura CapturePutsa, klipp ut och fixa inspelningAnvända video i MyMoodle
Spela in med Kaltura CaptureLadda upp filmer från andra programSkapa korta klipp från en huvudfilmDela ut film via länk
Spela in via andra programLadda upp från mobiltelefonFyll i metadata om filmenSkapa spellistor