VPN, virtuellt privat nätverk (Personal) - FAQ

Vad är VPN och vad används det till?

VPN är en teknik som används för att skapa en säker förbindelse eller "tunnel" mellan två punkter. Att använda VPN är som att sitta på universitetets nätverk, även när man inte är där.

Vissa av universitetets system kräver att datorn du använder finns på Lnu:s nätverk för att fungera. För att komma åt dessa system när du är någon annanstans måste du använda VPN som skapar en säker förbindelse från din dator, genom det publika Internet, till universitetets nätverk.

Du som har ett Personalkonto eller ett Externkonto kan installera och ansluta till Lnu-nätverket via VPN.

Hur installerar jag och ansluter mig till Lnu:s nätverk via VPN?

Vilka regler gäller för VPN på Linnéuniversitetet?

VPN-regelna hanterar hur VPN-tjänsten ska användas för anställda på Lnu.

VPN-regler för Linnéuniversitetet, version 2 140122 (PDF 388 kb)

Jag kan inte komma åt min personliga (P:) och/eller gemensamma (S:) fillagring via Klient-VPN?

I guiden nedan kan du läsa hur du gör för att ansluta fillagringsenheterna via Klient-VPN.

Ansluta P: och S: via Eduroam eller VPN - Windows (Personal).

Jag kan inte ansluta till VPN hemifrån via Klient-VPN

Börja med att kontrollera att datorn är ansluten till internet.

En annan anledning till att du inte kan ansluta till VPN kan vara att du har BankID igång. Stäng av BankID, och testa att ansluta igen. När du är ansluten via VPN fungerar det att starta BankID igen. Om detta är ett återkommande problem för dig så kan du välja i inställningarna för BankID att det inte ska startas automatiskt med datorn.