Skype för företag (Personal) - FAQ

Skype för företag avvecklas på Lnu den 31 maj 2021.

Vad är Skype för företag?

Skype för företag är ett realtidskommunikationsverktyg som används för att skicka snabbmeddelanden, ha videosamtal, onlinemöten och för att se dina kollegors närvarostatus.

Du kan använda Skype för företag på din dator, smartphone och läsplatta.

Hur får jag tillgång till Skype för företag?

Guider om hur du som anställd installerar och kommer igång med Skype för företag på din enhet kan du söka söker fram här i Serviceportalen.

Bör jag som anställd installera Skype för företag även om jag redan använder Skype?

Ja, Skype för företag är det gemensamma kommunikationsverktyget på Lnu. Guider om hur du som anställd får installerar och kommer igång med Skype för företag på din enhet kan du söka söker fram här i Serviceportalen.

Jag har blivit kallad till ett möte/föreläsning i Skype för företag, men har inte programmet, hur gör jag?

Är du anställd och har en dator som ägs av Lnu bör du installera Skype för företag. Guider om hur du gör finns här på Serviceportalen.

I  annat fall använder du webbklienten, ett litet tillägg till din webbläsare. Du kan söka fram guide och instruktionsfilm om hur du  installerar webbklienten här på Serviceportalen.

Kan jag spela in möten jag håller i Skype för företag?

Ja,  om du använder Windows-versionen av Skype för företag kan du spela in  dina möten och föreläsningar. Du hittar guide och instruktionsfilm om  hur du gör här på Serviceportalen. Denna funktion finns tyvärr inte i  Skype för företag för Mac.

Kan jag använda Skype för företag för kommunikation med personer i andra organisationer utanför Lnu?

Externa personer kan delta i möten i Skype för företag via webbklienten. Guide och instruktionsfilm hittar du här på Serviceportalen.

Det är även möjligt att använda Skype för företag för att kontakta och blir kontaktad av personer utanför Lnu men då krävs att den externa personens organisation ha godkänt kommunikation med Lnu först. För att en person utanför Lnu ska kunna söka upp och lägga till en person på Lnu som kontakt behöver de ange Lnu-användarnamn följt av @lnu.se, t ex abcde@lnu.se. Det fungerar inte med Lnu e-postadressen.

Hur länge är en online-möteslänk aktiv?

Länken eller själva mötet är aktivt enligt följande:

• Engångsmöte: slutdatum + 365 dagar
  • Återkommande möte med slutdatum: slutdatum + 365 dagar
  • Återkommande möte utan slutdatum: Senaste mötesdatumet + 6 månader

Hur många personer kan vara inloggade på ett onlinemöte samtidigt?

Antal samtidiga mötesdeltagare är 250 st

Skype för företag eller Adobe Connect?

Linnéuniversitetet  har valt Skype för företag för interna möten och snabbkommunikation och  Adobe Connect för e-möten inom undervisningen. Adobe Connect och Skype  för företag är relativt likartade produkter, men Adobe Connect är den  produkt vi i första hand rekommenderar för utbildningsändamål med våra  studenter och Skype för företag är mer lämpligt för den interna kommunikationen mellan Linnéuniversitetets anställda.

Här hittar du en tabell med jämförelse mellan Skype för företag, Adobe Connect och Zoom.

Kan jag använda Skype för företag i min kontakt med studenter?

Linnéuniversitetet  tillhandahåller inte Skype för företag till studenter. För  undervisningsändamål rekommenderar vi i första hand Adobe Connect.

Vi har dock noterat att flera lärare, med framgång, har använt Skype för företag i sin undervisning. Studenterna kan då använda webbklienten för Skype för företag. Rådgör gärna med din IKT-pedagog. Guider och instruktionsfilm finns här i Serviceportalen.

Ersätter Skype för företag Adobe Connect?

Eftersom vi inte erbjuder Skype för företag till studenter rekommenderar vi att Adobe Connect används i undervisningen. Men studenter kan ansluta till Skypemöten genom att använda Skype Web App.

Kan jag ändra min profilbild i Skype för företag?

Nej, det inte möjligt att välja en egen profilbild i Skype för företag. IT-avdelningen arbetar på lösning för att möjliggöra detta framöver.

Kan jag i Skype för företag lägga till mina kontakter från min privata Skype?

Ja, det kan du. Tyvärr kan du inte lägga till alla på en gång, utan måste ta en och en. Du söker fram din önskade kontakt i Skype för företags sökfält och väljer därefter fliken ”SKYPE-KATALOG” för att se Skype-konton utanför Lnu. Om du vet personens Skype-ID kan du snabbt begränsa din sökning.

Läs mer på Microsoft sida hur du lägger till kontakter i Skype för företag.

Det kan vara enklare att behålla Skype för dina privata kontakter och att använda Skype för företag för dina arbetskontakter på Linnéuniversitetet.

Vad är skillnaden mellan Skype för företag och Skype för Windows?

Kort kan man säga att "Skype för Windows" är konsumentversionen av Skype som vänder sig till privatpersoner medan "Skype för företag" är den professionella versionen. Rent praktiskt innebär det bland annat att du i Skype för företag använder ditt vanliga Lnu-konto och att programmet är integrerat mot övriga program, främst då Outlook.

Var kan jag läsa mer om Skype för företag?

Länkar till Microsofts sidor med mer information om Skype för företag.Du kan även söka fram mer information här i Serviceportalen.