Videokonferens, AV-teknik - FAQ

Vad är en videokonferens?

En videokonferens innebär att man genomför ett möte via video. Deltagarna befinner sig oftast inte på samma ort/lokal utan kommunicerar istället via en dator, telefon eller surfplatta. Genom att använda sig av interna eller externa kameror och mikrofoner, kan deltagarna se och höra varandra och få känslan av att de befinner sig på samma plats.

På Linnéuniversitetet finns flera olika sorters rum som är utrustade med teknik som möjliggör att ha distansmöten.

Vilka videokonferensrum finns det på Linnéuniversitetet?

På Linnéuniversitetet finns det olika sorters videokonferensrum med AV-utrustning för att möjliggöra möten i olika former.

Här kan du läsa mer om de olika videokonferensrummen, vilken sorts möten som passar i dem, vilken utrustning det finns i dem och guider hur utrustningen används.

Här hittar du information om vilka videokonferensrum som finns i Kalmar och Växjö.

Hur bokar jag ett videokonferensrum?

Som student har du normalt inte möjlighet att själva boka videokonferensrum, kan eventuellt göras av din lärare.

Som anställd bokar du ditt videokonferensrum i TimeEdit eller genom att kontakta Lokalbokningen.

För möten inom Lnu (Kalmar-Växjö) boka gärna båda rummen på en gång.

Om du behöver hjälp med att hitta lämplig lokal kan du kontakta IT-supporten.

Hur visar jag datorbild i ett videokonferensmöte?

Med hjälp av Polycom-mjukvaran ”People + Content IP” kan du trådlöst koppla din dator till videokonferensutrustningen. Mjukvaran laddar du ner från ”Software Center” om du har en dator med Windows eller från ”Self Service” om du har en Mac.

Starta programmet och skriv in IP-adressen till utrustningen (1) (lämna lösenordsrutan blank).
Klicka på Play-knappen (2) och din datorbild visas.

Word import image

Stoppa datorvisningen genom att trycka på röda fyrkanten.

Word import image

Vilka program kan jag använda mig av för en videokonferens?

Utöver den utrustning som finns i rummet är det även möjligt att använda program som du har installerat på din dator, till exempel ”Zoom”, ”Skype för företag” eller Polycom-mjukvaran ”People + Content IP” enligt informationen ovan.

Guider för Zoom
Guider för Skype för företag

Hur använder jag AV-utrustningen i grupprum, hörsalar, lärosalar och mötesrum?

Här hittar du information om de olika videokonferensrummen och länkar till guider hur du använder utrustningen i dem.