Se maskinöversättning på 

Capture: Inställningar och funktioner

Problem:

Hur ställer man bäst in Kaltura Capture?

Lösning:

Du kan välja att spela in direkt på din dator, genom att starta Capture därifrån, eller kan du välja att starta programmet via MyMoodle på samma vis som när du installerade det:

 1. Klicka på Startsida i Navigationsfönstret, då fälls My Media ut. Klicka på den.
 2. På sidan för My Media, välj Lägg till ny > Kaltura Capture (NEW recorder)

Nu startas programmet och du kan börja använda det.

Välj vad du vill spela in från:

 1. Välj kamera – Om du har fler än en kamera, klicka på lilla pilen under och välj. Klicka på ikonen en gång för att "kryssa över" den och då spelas inte kameran in.
 2. Välj bildskärm – Om du har fler än en bildskärm, klicka på lilla pilen under och välj. Klicka på ikonen en gång för att "kryssa över" den och då spelas det inte in från bildskärmen.
 3. Välj mikrofon – Om du har fler än en mikrofon, klicka på lilla pilen under och välj (vi rekommenderar ett headset). Klicka på ikonen en gång för att "kryssa över" den och då spelas inte ljud från din mikrofon in.
 4. Påbörja inspelning med inställningarna ovan.
 5. Inställningar och hantering av tidigare inspelningar.

NOTERA: Mikrofonen i ett headset eller en annan extern mikrofon ger vanligen mycket bättre kvalitet än din dators inbyggda mikrofon.

Specifik information för Mac-användare

För att tangentbordet ska kunna styra Capture med kortkommandon och för att bildväxlingar ska fungera när man spelar in med PowerPoint behöver programmet få tillstånd att styra datorn på det viset.

Gå till Systeminställningar -> Säkerhet och Integritet. 

Klicka på fliken Integritetsskydd och välj Hjälpmedel i kolumnen till vänster:

Om inte KalturaCapture finns i listan och är förbockat, så kan du klicka på det lilla plustecknet under listan och bläddra fram programmet och välja det.

När du ändå är här, kontrollera att Kameran och Mikrofonen också tillåts att användas av Kaltura Capture:

OBS! Om du har en nyare Mac så kan även alternativet "Skärminspelning" finnas i listan till vänster. Se då till att Kaltura Capture är förbockat där också.

Bocka i programmet KalturaCapture. Stäng sedan systeminställningarna.

Inställningar - Settings

Du behöver göra en del val beroende på vilken sorts inspelning du tänker göra, men det finns även förinställningar i programmet. Dessa handlar bland annat om inspelningskvaliteten, och om du märker att dina inspelningar blir dåliga, exempelvis genom att ljudet hamnar i osynk med din videobild, kan du prova att ändra kvaliteten på inspelningarna.

För att komma igång, klicka på länken Manage i Kaltura Captures kontrollpanel:


Klicka sedan på det lilla kugghjulet till vänster för att se inställningarna:

 1. Här kan du ställa in bildkvaliteten på kamerainspelningen. Vi rekommenderar att du använder förinställningen 720p, men om du vill fokusera på bara webbkameran under inspelningen (eller har en kraftfull dator) så kan du ställa in det högre värdet 1080, men filmen blir större i MB räknat. Om du råkar ut för osynk mellan ljud och bild, dra ner kvaliteteten.
 2. Skärminspelningens bildkvalitet ställer du här. Vi rekommenderar standardinställningen på 720p. Kvalitetsskillnaden blir inte så stor men du håller ner filstorleken betänkligt. Om du har en snabb och ny dator kan du testa högsta kvalitet, men om du märker att det blir osynk, dra ner kvaliteten.
 3. Du kan ange ett förvalt namn på dina inspelningar. Det du skriver här syns då automatiskt som ett förslag på namn vilket du kan bygga vidare på eller helt ändra efter en inspelning.
 4. HighLight cursor innebär att muspekaren blir synlig i inspelningen
 5. Auto minimize when recording - dölj automatiskt kontrollpanelen (den hamnar i aktivitetsfältet/dockan) när du gör inspelningar.
 6. Spara dina inställningar.

Tillägg för Windows

Om du har Windowsdator finns ytterligare en inställning du kan slå på:

Record system audio - Om du sätter den till Yes så spelas även ljudet från själva datorn in. T ex om du spelar in skärmen där det är en film med ljud i så får du med ljudet från filmen också, inte bara direkt från din mikrofon, utan själva filmljudet direkt.

Dina inspelningar på datorn - Library

Under menyn Library till vänster hittar du de inspelningar som du har på din dator. Du kan välja att redigera dem, ladda upp dem till My media i MyMoodle (och play.lnu.se om du är personal) och det är också här du kan radera dem från datorn.

 1. Om inspelningen ännu inte är uppladdad kan du klicka på knappen Upload. Då skickas den till din My Media för användning.
 2. Om du vill ta bort inspelningen från datorn, klicka på Delete. I rutan som dyker upp, bekräfta med Yes, Delete.
  Observera att detta endast tar bort inspelningen från din lokala dator. Om den är uppladdad så ligger den kvar under My Media i MyMoodle eller play.lnu.se (personal)
 3. Genom att klicka på inspelningens namn kan du välja att förgranska, redigera (ändra info) och ladda upp din inspelning.
 4. Här kan du välja att ta bort alla lokala kopior av inspelningarna på en och samma gång. OBS: Kontrollera först att du laddat upp alla inspelningar du vill behålla innan du kastar allt. Att ta bort inspelningar från datorn sparar utrymme på din hårddisk, men du blir också av med ditt original.

Notera:
Innan du har valt att ladda upp din inspelning till MyMoodle eller play.lnu.se kommer den bara att finnas lokalt på den dator som du gjorde inspelningen med.
När du har laddat upp din inspelning visas en länk till antingen portalen http://play.lnu.se/my-media, där du som är personal vid Lnu har alla dina media (vilka du även når via MyMoodle), eller https://mymoodle.lnu.se/local/mymedia beroende på varifrån du började använda Kaltura Capture.
Observera att det kan ta en stund innan inspelningen visas i My Media!
För student: Länken http://play.lnu.se/my-media fungerar bara för personal. Du hittar din inspelning i MyMoodle i stället.

1196Visningar
2
© ComAround Scandinavia AB 2000 - 2021 Med ensamrätt

Hjälpte den här artikeln dig?