Se maskinöversättning på 

Spellista: skapa och hantera (Personal)

En spellista är ett sätt att visa en serie filmer som hör i hop med varandra i ett och samma spelfönster. När den första filmen spelats klart så hoppar spelaren automatiskt vidare till nästa i listan. Besökaren kan också fritt navigera mellan de olika filmerna i serien. 

Fördelen med en spellista är att den inte behöver ha en egen sida utan själva spelaren, med de associerade filmerna, kan bäddas in var som helst på webben där du kan lägga till HTML-kod eller så kallade iFrames. Detta är fallet på de flesta bloggtjänsterna till exempel,  direkt i ditt kursrum på Mymoodle, men kan också användas på Lnu’s webbsidor och andra tjänster.

Spellistan är dynamisk där den publiceras vilket innebär att om du lägger till eller tar bort en film i din lista så uppdateras varje instans av listan som du har bäddat in på olika webbtjänster utan att du behöver göra något mer.

OBS! Filmer som du lägger i en spellista behåller Publiceringsnivån du har satt på enskilda filmer. Det innebär att om du lägger dit filmer som är Privata så kommer inte besökarna att kunna se dem trots att de ligger i listan.

Innan du kan lägga till filmer i spellistor så måste du fylla i metadatan för filmen. Det gör du genom att klicka på ”Redigera” filmen när du är i ”Min media” på play.lnu.se, och fylla i alla nödvändiga fält.


Observera att filmen tar upp de Engelska begreppen på knapparna som fanns innan översättningen var på plats.

Ladda ner en komplett manual kring spellistor som PDF: Skapa spellista i LnuPlay.pdf

1. Välj filmer och skapa listan

Det första du ska göra är att välja de filmer som ska ingå i spellistan. Gå därför till play.lnu.se (du har inte tillgång till all funktionalitet inifrån Mymoodle) och logga in. Klicka därefter på ditt namn och välj ”Min Media”.


Markera alla filmer (1) du vill ska ingå i din spellista och klicka därefter på Åtgärder - Lägg till i spellista (2).

Nu döper du din nya spellista (1) till något logiskt, och klickar på ”Skapa” (2).

När spellistan väl är skapad så kan du välja den (1) som spellistan du vill lägga filmerna i, eller välja en redan existerande spellista. Avsluta med att klicka på Spara (2).

För att skapa en spellista ska du alltså börja med att välja en eller flera filmer och välja att lägga till dem i en spellista, för att därefter skapa en lista (eller välja en befintlig). Du ska alltså inte gå till sidan ”Mina spellistor” för att skapa dem, vilket egentligen borde vara mer logiskt. Där kan du bara hantera befintliga listor (se nästa kapitel).

2. Hantera spellistor

När du väl har skapat spellistor så hittar du dem, och kan hantera innehållet i listorna, under knappen med ditt namn. Välj ”Mina spellistor”.


Du kommer då till en sida som listar alla dina spellistor. Markera en lista till vänster för att se de filmer som finns i listan och göra dina ändringar:

  1. Här ser du listorna och kan klicka på en.
  2. Filmerna i listan visas i den ordning du ser här. Du kan sortera om ordningen genom att klicka på de små pilarna till vänster och dra filmen upp eller ner. När du ser en liten röd pil mellan två filmer så kan du släppa filmen där. Glöm inte att spara ändringarna för att din ordning ska ”fastna”.
  3. Om du vill ta bort en film ur listan kan du klicka på det lilla krysset till höger. Det innebär inte att filmen tas bort helt och hållet, bara att den inte är med i denna lista längre.

Filmer som du lägger till eller tar bort i en spellista kommer automatiskt att återspeglas på alla ställen du valt att bädda in spellistan. Det gör det enkelt att administrera innehållet i flera kursrum samtidigt (om du använder samma spellista). Du behöver alltså aldrig gå till stället där du publicerat din lista för att göra ändringar, utan du gör alla ändringar på denna sida med spellistor och ändringarna uppdateras på alla ställen den återfinns.

Observera att du inte kan lägga till filmer i listan på den här sidan. Det går bara från en sida som visar filmer och klicka på knappen Åtgärder -> Lägg till i spellista.


625Visningar
0
© ComAround Scandinavia AB 2000 - 2021 Med ensamrätt

Hjälpte den här artikeln dig?