Se maskinöversättning på 

Spellista: skapa och hantera (Personal)

En spellista är ett sätt att visa en serie filmer som hör i hop med varandra i ett och samma spelfönster. När den första filmen spelats klart så hoppar spelaren automatiskt vidare till nästa i listan. Besökaren kan också fritt navigera mellan de olika filmerna i serien. 

Fördelen med en spellista är att den inte behöver ha en egen sida utan själva spelaren, med de associerade filmerna, kan bäddas in var som helst på webben där du kan lägga till HTML-kod eller så kallade iFrames. Detta är fallet på de flesta bloggtjänsterna till exempel,  direkt i ditt kursrum på Mymoodle, men kan också användas på Lnu’s webbsidor och andra tjänster.

Spellistan är dynamisk där den publiceras vilket innebär att om du lägger till eller tar bort en film i din lista så uppdateras varje instans av listan som du har bäddat in på olika webbtjänster utan att du behöver göra något mer.

OBS! Filmer som du lägger i en spellista behåller Publiceringsnivån du har satt på enskilda filmer. Det innebär att om du lägger dit filmer som är Privata så kommer inte besökarna att kunna se dem trots att de ligger i listan.

Innan du kan lägga till filmer i spellistor så måste du fylla i metadatan för filmen. Det gör du genom att klicka på ”Redigera” filmen när du är i ”Min media” på play.lnu.se, och fylla i alla nödvändiga fält. Se även artikeln "Förbered film för publicering"


1. Skapa en spellista och lägg till filmer

Logga in på play.lnu.se med din vanliga inloggning:Klicka sen på ditt namn och välj "Mina spellistor"

Här listas alla dina spellistor. För att skapa en ny, klicka på knappen "Skapa spellista":

Fyll i en logisk titel, en beskrivning om innehållet/syftet och vanliga nyckelord (taggar), separerade med kommatecken, så att det blir lättare att hitta din spellista:

Klicka på "Skapa",

Nu ser du dina filmer till vänster och det tomma innehållet i spellistan till höger. 

  1. Använd sökfunktionen för att hitta filmer från din lista
  2. Klicka på plustecknet för de filmer du vill lägga till
  3. filmerna hamnar i din spellista.

Om du vill ändra ordningen de visas så klickar och drar du på de vågräta strecken till vänster om filmen i spellistan och drar den till annan posititon:

När du är nöjd, klicka på "Gå till spellista" för att använda den.

Härifrån kan du:

  1. Titta på den
  2. Dela den via länk eller hämta inbäddningskod för att baka in den på en webbsida
  3. Redigera spellistan (ändra innehåll, beskrivning).

2. Hantera spellistor

När du väl har skapat spellistor så hittar du dem, och kan hantera innehållet i listorna, under knappen med ditt namn. Välj ”Mina spellistor”.


Du kommer då till en sida som listar alla dina spellistor. Du kan antingen klicka på en spellista för att se den och göra ändringar, eller klicka direkt på ikonerna under listan:

  1. hämta länk eller bädda in 
  2. Redigera spellistan
  3. Ta bort spellistan 

Att ta bort en lista gör bara att listan tas bort. Filmerna ligger kvar i Min Media. 

Filmer som du lägger till eller tar bort i en spellista kommer automatiskt att återspeglas på alla ställen du valt att bädda in spellistan. Det gör det enkelt att administrera innehållet i flera kursrum samtidigt (om du använder samma spellista). Du behöver alltså aldrig gå till stället där du publicerat din lista för att göra ändringar, utan du gör alla ändringar på denna sida med spellistor och ändringarna uppdateras på alla ställen den återfinns.

3. Dela och bädda in spellistor

Läs hur du gör för att dela och bädda in en spellista i separat artikel


794Visningar
0
© ComAround Scandinavia AB 2000 - 2021 Med ensamrätt

Hjälpte den här artikeln dig?