Se maskinöversättning på 

Spellista: Använda i kursrum och på webb (Personal)

Du kan välja att publicera en spellista i ett kursrum på Mymoodle, i en blogg eller på någon annan webbsida genom att hämta en inbäddningskod från play.lnu.se.

I den här guiden visar vi hur du bäddar in i Mymoodle samt på en vanlig bloggsida.

För information om hur du SKAPAR och HANTERAR spellistor, se separat guide.

1. Hämta inbäddningskod

För att kunna använda spellistor måste du gå till vår portal, https://play.lnu.se

Logga in uppe till höger genom att klicka på ” Login” och välj ”Logga in”.

Logga sedan in med din vanliga inloggning. Därefter väljer du, på samma ställe, alternativet ”Mina spellistor”:

2. Välj spellista

Nu ser du alla dina spellistor i en meny till vänster. (1) Klicka på den spellista du vill använda och (2) klicka därefter på knappen ”Bädda in”:

3. Välj inställningar

Nu ser du några få inställningar du kan göra:

  1. Börja med att välja inbäddningsmetod. Vi rekommenderar (för Mymoodle) den som heter ”Legacy”. Det är en javascript-baserad spellista som fungerar bättre i Mymoodle. Du kan också använda metoden iFrame om platsen du ska bädda in på inte fungerar med Legacy.
  2. Välj därefter horisontell (liggande) spellista eller vertikal (stående). Om utrymmet är begränsat i sidled (som det är i Mymoodle) så fungerar den vertikala bäst. Det innebär att listan med övriga filmer/ljudklipp hamnar under själva spelaren istället för till höger.
  3. Du kan också välja utseende på spellistan med ett mörkt eller ljust tema. Testa vilket du tycker bäst om. Om du gör ändringar, klicka på "Spara ändringar"
  4. Slutligen ska du nu, efter att ha gjort inställningarna 1-3, kopiera den HTML-kod som har skapats överst på sidan. Det är viktigt att hela koden är markerad så du får med dig allt. Om du sitter på en windowsdator trycker du tangentbordsknapparna CTRL + C samtidigt för att kopiera. På en Mac-dator är det i stället KRINGLA + C (Kommandotangenten).

Nu är du klar här och går över till stället du ska publicera på.

Bädda in spellista i Mymoodle

Du kan publicera en spellista varhelst det finns ett textfält som du kan skriva i, inuti Mymoodle. Det innebär att du kan publicera den i introduktionstexten till kursen eller en kursmodul, i ett diskussionsinlägg, i en beskrivning för valfri aktivitet eller resurs och så vidare.

Spellistor tenderar att ta upp rätt mycket utrymme på sidan varför det ofta är en god idé att ”gömma undan” den från förstasidan i kursrummet. Om du vill göra det så är det bästa sättet att lägga till en resurs som heter ”Sida”.

Bädda in på en sida i Mymoodle

Aktivera redigeringen i rummet så du kommer åt verktygen.

I modulen där du vill lägga till resursen, klicka på länken ”Lägg till en aktivitet eller resurs” nere till höger.

I fönstret som visar sig, scrolla nedåt tills du ser resursen ”Sida”. Markera den och välj att lägga till den:

Nu öppnar sig inställningarna för resursen på sedvanligt sätt.
(1) Börja med att döpa resursen till något logiskt och (2) fyll i en beskrivning av vad studenterna kommer att få se på den här sidan:

I textrutan ”Innehåll”  längre ner ska vi nu bädda in spellistan.

Observera att du inte ska klistra in koden du kopierade från play.lnu.se direkt i textfältet. Det enda som händer då är att du visar en sida med väldigt kryptisk textkod och spelaren fungerar inte. Istället måste du in i den bakomliggande HTML-koden. Men var lugn…det är lättare än det låter.

(3)  Leta upp den lilla knappen som heter ”Redigera HTML-kod” och ser ut som två bockar, en mindre-än och en större-än <>. Klicka på den.

Ett nytt fönster öppnar sig som heter ”HTML källkodsläge” och här klistrar du in din kod. Avsluta med att klicka på ”Uppdatera”:

Nu ser du din spellista dyka upp i textfältet. Avsluta med att klicka på ”Spara och återgå till kurs

Som sagt, principen är exakt den samma oavsett var i Mymoodle du vill bädda in din spellista. Där det finns en textruta som den ovan, med knappen ”Redigera HTML-kod”, så kan du öppna upp HTML-läget och klistra in din kod där. I ett inlägg, i en beskrivning, i en välkomsttext och så vidare.

Så här ser det ut när jag nu valt att klicka på resursen som heter ” Min spellista”:

Sidan öppnas och visar spellistan i full storlek. Storleken på spellistan minskas när utrymmet minskas, ända ner till mobilstorlek.

Bädda in i en blogg

Du kan, som sagt, publicera din spellista även på andra ställen där du kan komma åt HTML-koden på något sätt.
Ett av de vanligaste verktygen är WordPress som används för bloggar och sidor (finns även en Lnu-blogg). Så här gör du för att få in spellistan på en sida eller bloggpost i WordPress.

I textrutan där du skriver din text, leta efter alternativet ”Text” i stället för det visuella läget som är standard:

Klistra in din kod i textläget. Här fungerar det INTE med Legacy som vi pratar om i steget ”3. Välj inställningar” här ovan, istället ska du använda dig av inbäddningstypen iFrame för din kod.

Spara dina ändringar. Så här ser det ut på bloggsidan sen:

487Visningar
0
© ComAround Scandinavia AB 2000 - 2021 Med ensamrätt

Hjälpte den här artikeln dig?