Tips kring användning av video i Mymoodle (Personal)

Du kan använda video (och ljud) inom Mymoodle på många sätt. Med lite fantasi och kreativitet så öppnar sig nya sätt att både utbilda, handleda och skapa interaktivitet.

Se en film om 12 sätt att använda media i MyMoodle

Tips: Se även följande artiklar om publicering i kursrum:

Lägg till film som resurs
Bädda in film i diskussionsinlägg
Använda spellista i kursrum
Publicera i kursens mediegalleri
Använda aktiviteten Videouppgift

Tipsen är baserade på erfarenheter från användare och IKT-pedagoger. Har du ett bra tips? Skicka gärna in det till utbildningsmiljö utbildningsmiljo@lnu.se

Video som diskussionsinlägg - gör din egna VoiceThread

VoiceThread är en online-tjänst som många pedagoger har upptäckt och använder. Den gör det möjligt att koppla video- och ljudkommentarer till en inspelning. Exakt likadan funktion kan vi inte åstadkomma i Mymoodle (även om man kan bädda in en VoiceThread) men om du vill slippa betalkonton och nya sajter att hålla reda på så kan man efterlikna en del av funktionaliteten hos VocieThread i Mymoodle genom att helt enkelt använda ett vanligt diskussionsforum där studenterna uppmanas att spela in sina kommentarer med hjälp av LnuPlay i Mymoodle och bädda in filmen i inlägget. På det sättet kan t ex läraren starta en tråd med ett videoinlägg där något presenteras. Studenterna svarar sedan med egna inspelningar och alla kan följa trådens utveckling på sidan genom att helt enkelt spela upp de olika inläggen.

Så här kan en sida med videodiskussioner se ut:

Hur man går tillväga för att bädda in filmer i ett diskussionsinlägg beskrivs i guiden "Bädda in film i diskussionsinlägg"

Göra en inlämningsuppgift för flera filmer/ljudklipp

Aktiviteten videouppgift fungerar utmärkt när man vill göra det möjligt för studenter att skicka in en video som en uppgift som sedan ska betygsättas på vanligt sätt, komplett med deadline och allt annat som förknippas med en uppgift. Problemet är bara att den aktiviteten endast tillåter en mediefil per inlämning.

Hur ska man då göra om man vill att studenterna ska kunna skicka in en hel bunt med klipp?

Det finns i praktiken två sätt man kan lösa det på. Dels genom att använda sig av ett diskussionsforum (se tipset ovan) där studenten bäddar in flera filmer efter varandra och dels genom att använda sig av den vanliga uppgiften som vi annars bara använder för skriftliga inlämningar.

Genom att använda aktiviteten"Uppgift" så får du med dig alla de andra fördelarna och du får ett likartat arbetssätt som lärarlaget är vant vid. Det är bara två inställningar som du ska göra annorlunda mot en vanlig uppgift.

Gör så här:

Skapa en uppgift på vanligt sätt genom att aktivera redigering i rummet, klicka på länken "Lägg till aktivitet eller resurs" och välja aktiviteten Uppgift. Lägg till den så kommer du till dess inställningar.

Fyll i namn, beskrivning och det andra som du brukar göra.

Scrolla ner till inställningen Inlämngstyper och öppna den.

Här ska du bocka för Online text och avbocka Filinlämningar. Detta gör att studenten får en textruta att skriva i istället för en knapp för att skicka in en bilaga.

Scrolla sedan vidare ner till inställningen URKUND antiplagiering

Här är det viktigt att du stänger av Urkund så inget skickas in till dem. Den kommer inte att fungera och kan orsaka att du får konstiga svar tillbaka från dem.

När du gjort inställningarna för uppgift klart så sparar du uppgiften.

Så här ser nu uppgiften ut för studenten när de klickar på att lämna in:

De kan nu skriva en kort text, bädda in en film, skriva en ny text, bädda in nästa film och så vidare.

När du sedan rättar uppgiften ser du följande vy:

Som du ser har studenten Anders Andersson skickat in tre filmer med en textrad ovanför varje film. Klicka på filmerna för att se dem.

När du arbetar med betygsättningen och feedback så kan du själv göra på precis samma sätt...du kan filma dig själv och dina kommentarer och bädda in den filmen i kommentarsfältet (eller göra som du brukar förstås).

TIPS: Berätta noggrant för studenterna hur de ska göra i beskrivningen för uppgiften. Det underlättar ditt arbete. Använd gärna den här beskrivningen (kopiera och klistra in):

Klicka på den färgglada solikonen (Bädda in LnuPlay Video) i textrutans verktyg och leta upp den första filmen du ska skicka in från din lista över filmer. Klicka på knappen "Select" till höger om filmen och sedan på knappen "Embed" när du ser förhandsvisningen.
När du bäddat in den så skapas en länk i textfältet (RÖR INTE DEN. Länken omvandlas till en film när du sparar). Slå sedan enter på tangentbordet så du får en ny rad och klicka igen på ikonen för att lägga till nästa film, o s v.