Använda Podcast i undervisningen (Personal)

Aktiviteten Podcast i Mymoodle

Du som lärare är berättarrösten.

Podcast är som ett radioprogram, du som lärare har möjlighet att spela in eget material eller använda licensfria ljudfiler. Podcast kan användas som ett sätt att förstärka undervisningen genom att spela in material som då finns tillgängligt i kursrummet över tid. Podcast som skapas i rummet går också att prenumerera på.

En Podcast kan till exempel användas för:

• Inläsning av in kortare texter/artiklar som ska diskuteras vid ett seminarium
  • Förklaring av begrepp som används inom ämnet
  • Intervjuer med andra lärare och gäster
  • Föreläsningspass som passar bra för att tala in - ca 15--20 minuter

De inspelningar du eller studenterna gör går att lyssna på direkt i mobil, ipad eller dator.
Studenter ser nya avsnitt i podden som en notis under "Min Sida" i Navigationsfönstret. Det går också att prenumerera på avsnitten.

Ladda hem snabbguiden som PDF: Podcast_manual.pdf

Hur börjar jag?

Börja med att spela in en eller flera ljudfiler med valfritt program, (se tips längre ner).

Nästa steg blir att skapa själva skalet för Podcasten, detta görs med hjälp av Aktiviteten Podcast. När detta är gjort är det bara att fylla på med ljudfiler. I denna guide är inställningarna satta att bara du som lärare kan ladda upp ljudfiler.

Aktivera redigeringen i ditt kursrum.

1. Klicka på Lägg till en aktivitet eller resurs
  2. Välj Podcast
  3. Klicka på Lägg till

Fyll i ett "Podcastnamn"

Under "RSS"

• Välj Ja vid "Aktivera RSS" för att möjliggöra prenumeration
  • Kommer du göra fler än 10 avsnitt, öka antalet (kan också ställas in senare)

Under "Publiceringsalternativ"

• Välj Nej vid "Låt studenter publicera avsnitt"
  • Välj Nej vid "Kräv godkännande"
  • Klicka på Spara och återgå till kurs

Lägga till avsnitt i Podcast

1. Klicka på den Podcast du skapat (beskrivet ovan).
    Första gången är listan tom, när du lägger till avsnitt listas dessa här. Du kan sortera dem i bokstavsordning, efter när de skapades eller efter författare.
  2. Högst upp finns knappen Lägg till nytt avsnitt. Klicka på den
  3. Ge avsnittet en "Rubrik" och en "Sammanfattning" av vad den innehåller.
    Under rubriken "Bilaga" lägger du in din ljudfil, antingen genom att "dra" in den, eller genom att klicka på ikonen Lägg till… uppe till vänster och sedan söka reda på den i din dator.
    Alla vanliga ljudfiler fungerar att lägga in men vi rekommenderar .MP3 (videofiler fungerar också, men då kan man lika gärna använda LnuPlay).
  4. Klicka på Spara ändringar

Mer om varje avsnitt i Podcast

Klicka på den Podcast du skapat.

Befintliga avsnitt listas. För varje avsnitt finns tre knappar:

1. "Redigera" tar dig till samma inställningar som när du skapar avsnittet.
  2. "Ta bort" ber dig att bekräfta innan avsnittet tas bort
  3. "Visa" ger dig en del information:
    1. Fliken "Avsnitt" innehåller fakta om avsnittets längd, författare, titel, när det skapats respektive ändrats och hur många visningar det haft (här kan du också redigera respektive ta bort).
    2. Fliken "Visningar" listar namnen på dem som spelat upp avsnittet.

Fler möjligheter

• Du kan också låta studenterna skapa egna ljudfiler som övriga kursdeltagare kan ta del av.
  • Det finns också möjlighet att publicera på t. ex. iTunes.

Programvara för att spela in ljud, ex: Kaltura CaptureSpace Desktop Recorder, Audacity
Utrustning: En bra mikrofon, gärna en mygga exempelvis Röde
Hjälp: Prata med din IKT-pedagog